SEO-Cesecere's Blog

Just another WordPress.com weblog

Social

Tu câţi prieteni ai pe Facebook?

(articol evz.ro)

Poţi avea zeci, sute ori chiar mii de prieteni graţie internetului şi mirajului reţelelor de socializare. Însă pe câţi dintre ei îi cunoşti cu adevărat? Cam pe 150 e de părere antropologul britanic Robin Dunbar.

Numărul lui Dunbar

Iată explicaţia. Potrivit profesorului de antropologie evolutivă, creierul nostru nu poate gestiona relaţiile decât cu o mână de oameni.

Nu întâmplător, în jur de 150 e şi numărul cunoscuţilor cărora, de exemplu, le trimitem felicitări de Crăciun. Sunt cei cu care avem o legătură strânsă, bazată pe încredere şi reciprocitate.

Dar ce te faci când în lista ta de Facebook numeri prietenii cu miile? Ar putea să schimbe lucrurile revoluţia din lumea virtuală? Răspunsul este nu.

S-a schimbat ea tehologia, dar numărul prietenilor a rămas acelaşi. Nu mai mult de 150. „Poţi să ai o listă cu 10.000 de prieteni pe un site de socializare. Dar marea problemă este calitatea acestor relaţii”, spune profesorul Dunbar.

Pe contul de Facebook poţi avea maxim 5.000 de prieteni. Pentru cei mai populari dintre noi, poate fi o dramă.

Una-i una, alta-i alta

Am cerut şi opinia psihologului. Bogdana Bursuc ne spune că nu trebuie să amestecăm lucrurile şi că prietenii reali nu trebuie confundaţi cu cei virtuali.

„Specia noastră evoluează şi structura creierului evoluează, aşa că ne adaptăm la mediu până şi relaţiile. Iar prieteniile virtuale sunt un indice al evoluţiei speciei”, e de părere psihologul Bogdana Bursuc.

Prietenii din viaţa reală sunt diferiţi de cei din viaţa virtuală.

„Cei din lista de Facebook nu sunt prieteni sunt o reţea. Şi e clar că nu poţi gestiona relaţia cu o mie de prieteni. Nu ţi-ar ajunge zilele din an să te întâlneşti cu toţi. în plus, aşteptările sunt diferite. Te gândeşti că cei din lista ta de Facebook sunt acolo să se uite la fotografiile tale, e o altfel de legătură. Prietenii virtuali sunt judecaţi altfel. Iar marele beneficiu când ai multe contacte pe reţelele de comunicare e că nu eşti singur”, ne mai spune Bogdana Bursuc.

400 milioane de prieteni

Chiar la începutul lunii, reţeaua de socializare Facebook a sărbătorit şase ani de existenţă şi 400 de milioane de utilizatori înscrişi şi care petrec în medie cam o oră pe contul lor. Dintre ei, 100 de milioane accesează site-ul faimoasei reţelei de socializare de pe telefonul mobil.

(sursa http://www.evz.ro)

Reclame

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: